Esports paralímpics: goalball

Esports paralímpics: goalball

Esports paralímpics: goalball

Esports paralímpics: goalball. Arrel de la incorporació a l’escola d’un alumne en un curs inferior amb una discapacitat motriu que li dificulta els desplaçaments i en ocasions fa que de hagi de fer servir caminador o cadira de rodes, iniciem aquesta situació d’aprenentatge proposant a l’alumnat practicar un seguit d’esports paralímpics desconeguts per a ells i practicats per esportistes amb alguna discapacitat de naturalesa diversa.

D’entre tots els esports possibles i en funció de l’interès, el material necessari i les possibilitats de l’escola s’han triat uns quants esports paralímpics per practicar durant les classes d’educació física.

Atletisme per a persones amb discapacitat visual

Una sessió d’experimentació de discapacitat visual parcial i total. Una sessió de confiança en la parella guia i de pràctica d’activitats de curses llargues, curses de velocitat i salts amb guia i amb estímul sonor. Material: tapaulls i cordes.

Goalball

Una sessió en la que l’alumnat ha practicat el goalball i ha experimentat els rols de jugador/a, àrbitre/a, ajudant i públic. Material: tapaulls i pilota de goalball.

Boccia

Una sessió en la que l’alumnat ha practicat la boccia i ha experimentat els rols de jugador/a, àrbitre/a i ajudant. Material: cadires de rodes, rampes i pilotes de boccia.

Eslàlom en cadira de rodes

Una sessió en la que l’alumnat ha practicat l’eslàlom en cadira de rodes i ha experimentat els rols de jugador/a, àrbitre/a i ajudant. Material: cadires de rodes i cons.

Voleibol assegut

Una sessió en la que l’alumnat ha practicat el voleibol assegut i ha experimentat els rols de jugador/a. Material: xarxa i pilotes o globus.

Bàsquet en cadira de rodes

Una sessió matinal al pavelló de Can Jofresa organitzada pel Consell Esportiu. Material: cadires de rodes, cistelles i pilotes.

Aquesta situació d’aprenentatge ha culminat amb una sortida organitzada pel Consell Esportiu del Vallès Occidental Terrassa al pavelló de Can Jofresa en la que dos jugadors professionals de bàsquet en cadira de rodes del Futbol Club Barcelona ens han introduït a la pràctica del bàsquet en cadira de rodes i ens han fet reflexionar sobre el concepte d’esport inclusiu.

Esports paralímpics: goalball
Font: mouelcos.cat

Goalball

El goalball és un esport d’equip que practiquen esportistes invidents o deficients visuals.

L’objectiu del goalball és marcar gols efectuant llançaments de la pilota de goalball amb les mans a la porteria de l’altre equip. Els equips estan formats per tres jugadors/es.

El goalball es basa en l’oïda per detectar la trajectòria de la pilota, que porta uns cascavells incorporats i té un pes de 1.250 grams. També és important l’orientació en l’espai, que s’aconsegueix mitjançant el tacte gràcies a les línies del terreny de joc.

No tots els jugadors/es tenen el mateix nivell de deficiència visual, per això tots els jugadors/es han de jugar amb una màscara als ulls i així s’igualen les condicions de joc.

Esports paralímpics: goalball
Font: especiales.eluniverso.com/londres2012/multimedia/boccia/
Esports paralímpics: goalball
Font: especiales.eluniverso.com/londres2012/multimedia/boccia/

Organització de la sessió de pràctica del goalball

Un de les preocupacions que hem de tenir com a docents de l’àrea d’educació física és aplicar estratègies organitzatives per aconseguir el màxim temps de compromís motor de l’alumnat en les sessions de classe.

Si disposem des dos espais de joc i de dues pilotes de goalball podem dividir el grup classe de en quatre equips que juguin a goalball simultàniament. També podem combinar la pràctica del goalball amb alguna altra activitat.

En la meva opinió és preferible que quan practiquem aquest esport paralímpic a les nostres classes d’educació física ho fem amb tot el grup classe sencer tot i que hi hagi una estona d’inactivitat.

Quan un grup d’alumnes ha de fer de públic ha de complir també unes normes: estar en silenci i no intervenir en el joc per a res.

En un grup classe de 24-26 alumnes aproximadament podem establir els següents rols:

  • 3/4+3/4 jugadors/es juguen a goalball.
  • 1+1 jugadors/es fan d’àrbitres. Xiulen una vegada per tal que el jugador/a efectuï el llançament i xiulen dues vegades si un equip ha aconseguit marcar gol.
  • 2/3+2/3 jugadors/es fan d’ajudants. Acosten la pilota si el llançament ha anat molt desviat, recol·loquen als jugadors/es si han perdut l’orientació en relació a la seva porteria, etc.
  • 12/14 alumnes fan de públic. Per aplaudir poden fer servir l’aplaudiment silenciós agitant les mans en l’aire.
Esports paralímpics: goalball
Font: mouelcos.cat

 

Esports paralímpics: goalball
Font: mouelcos.cat

Més informació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *