Eslàlom en cadira de rodes
Eslàlom en cadira de rodes
Arrel de la incorporació a l’escola d’un alumne en un curs inferior amb una discapacitat motriu que li dificulta els desplaçaments i en ocasions fa que de hagi de fer servir caminador o cadira de rodes, iniciem aquesta situació d’aprenentatge proposant a l’alumnat practicar un seguit d’esports paralímpics desconeguts per a ells i practicats per esportistes amb alguna discapacitat de naturalesa diversa.
D’entre tots els esports possibles i en funció de l’interès, el material necessari i les possibilitats de l’escola s’han triat uns quants esports paralímpics per practicar durant les classes d’educació física.
Atletisme per a persones amb discapacitat visual
Una sessió d’experimentació de discapacitat visual parcial i total. Una sessió de confiança en la parella guia i de pràctica d’activitats de curses llargues, curses de velocitat i salts amb guia i amb estímul sonor. Material: tapaulls i cordes.
Goalball
Una sessió en la que l’alumnat ha practicat el goalball i ha experimentat els rols de jugador/a, àrbitre/a, ajudant i públic. Material: tapaulls i pilota de goalball.
Boccia
Una sessió en la que l’alumnat ha practicat la boccia i ha experimentat els rols de jugador/a, àrbitre/a i ajudant. Material: cadires de rodes, rampes i pilotes de boccia.
Eslàlom en cadira de rodes
Una sessió en la que l’alumnat ha practicat l’eslàlom en cadira de rodes i ha experimentat els rols de jugador/a, àrbitre/a i ajudant. Material: cadires de rodes i cons.
Voleibol assegut
Una sessió en la que l’alumnat ha practicat el voleibol assegut i ha experimentat els rols de jugador/a. Material: xarxa i pilotes o globus.
Bàsquet en cadira de rodes
Una sessió matinal al pavelló de Can Jofresa organitzada pel Consell Esportiu. Material: cadires de rodes, cistelles i pilotes.
Aquesta situació d’aprenentatge ha culminat amb una sortida organitzada pel Consell Esportiu del Vallès Occidental Terrassa al pavelló de Can Jofresa en la que dos jugadors professionals de bàsquet en cadira de rodes del Futbol Club Barcelona ens han introduït a la pràctica del bàsquet en cadira de rodes i ens han fet reflexionar sobre el concepte d’esport inclusiu.
Eslàlom en cadira de rodes
L’eslàlom en cadira de rodes és un esport específic per a usuaris de cadira de rodes i constitueix una manera d’introduir-se i iniciar-se a la pràctica de l’activitat física i a la competició per a aquestes persones.
L’eslàlom en cadira de rodes és un esport d’habilitat en el maneig de la cadira de rodes que consisteix a recórrer, en el menor temps possible i cometent el mínim nombre de penalitzacions, un circuit definit format per diferents obstacles.
L’eslàlom en cadira de rodes va formar part dels Jocs Paralímpics des de Tòquio 1964 fins a Seül 1988.
Actualment hi ha quatre modalitats d’eslàlom en cadira de rodes:
- Prova cronometrada. Formada per un circuit fix que és sempre el mateix i un de variable, en què s’intercanvien alguns obstacles del circuit fix i es dóna a conèixer minuts abans de començar la prova.
- Prova d’eliminació individual. Dos participants s’enfronten intentant finalitzar el recorregut abans que el contrari sense cometre cap penalització per no ser desqualificats. L’esportista guanyador/a passa a la següent eliminatòria.
- Prova d’eliminació per equips. Similar a la prova d’eliminació individual per equips mitjançant sistema de relleus.
- Campió de Campions. Els/les esportistes que han guanyat la prova d’eliminació individual a la seva divisió competeixen entre si mitjançant un sistema de handicap.
Alguns dels obstacles que es poden trobar als circuits són:
- Quadrat de 180 º. El quadrat està delimitat per quatre pivots. Els/les esportistes han d’entrar a l’obstacle entre els dos pivots blancs, en el sentit de la marxa, fer un gir de 180º dins els límits del quadrat i sortir entre els dos pivots vermells en el sentit contrari al de la marxa.
- Pivot de gir. És de color vermell i s’ha d’envoltar completament.
- Vuit. Tres pivots vermells que l’esportista ha d’envoltar formant un 8.
- Quadrat de 360 º. El quadrat està delimitat per quatre pivots blancs. Els/les esportistes han d’entrar a l’obstacle en el sentit de la marxa, fer un gir de 360º dins els límits del quadrat i tornar a sortir en el sentit de la marxa.
- Rampa. Consisteix en una rampa de pujada, una plataforma plana i una rampa de baixada formant un angle de 90 º.
- Porta invertida, marcada per dos pivots vermells units per una línia que l’esportista ha de travessar en el sentit contrari a la seva marxa.
Cada vegada que l’esportista toca una línia, un con o surt de la rampa, se suma una penalització de 3 segons per a cadascuna i de 5 segons en el cas que llenci un con.
Organització de la sessió de pràctica de l’eslàlom en cadira de rodes
Per poder practicar l’eslàlom en cadira de rodes l’escola ha rebut una donació d’una cadira de rodes en bon estat i ha fet una adquisició d’una altra cadira de rodes senzilla a un preu per sota dels 100€. En total disposem de dues cadires de rodes senzilles.
De les diferents modalitats i tipus de circuit possibles s’ha triat muntar un circuit similar a aquest en el que s’han pogut fer servir les dues cadires de rodes simultàniament.
Sortida – gir de 360º al voltant del con – ziga-zaga al voltant dels 3 cons – travessar els cons marxa enrere – fer un gir de 360º dins del quadrat – travessar la línia d’arribada – tocar les espatlleres – tornar en línia recta fins a la sortida.
https://app.box.com/s/qx2un5clcfk8twpvjla4lr4faihqsz6o
La pràctica de l’eslàlom en cadira de rodes s’ha fet de manera simultània a la pràctica de la boccia, dividint el grup classe en dos grups.
El grup que ha practicat l’eslàlom en cadira de rodes s’ha dividit en dos grups per fer servir els dos circuits i les dues cadires i els seus membres han experimentat els següents rols:
- Esportista que fa el circuit.
- Àrbitres que controlen que l’esportista no toqui els cons.
- Cronometrador/a.
- Ajudants que donen consells als/les esportistes per tal que superin el circuit de la millor manera possible i en el mínim de temps.
Més informació
https://efdeportes.com/efd179/el-slalom-en-silla-de-ruedas.htm
https://www.discapnet.es/ocio/deportes/deporte-adaptado/slalom