Esports paralímpics: boccia
Esports paralímpics: boccia
Esports paralímpics: boccia. Arrel de la incorporació a l’escola d’un alumne en un curs inferior amb una discapacitat motriu que li dificulta els desplaçaments i en ocasions fa que de hagi de fer servir caminador o cadira de rodes, iniciem aquesta situació d’aprenentatge proposant a l’alumnat practicar un seguit d’esports paralímpics desconeguts per a ells i practicats per esportistes amb alguna discapacitat de naturalesa diversa.
D’entre tots els esports possibles i en funció de l’interès, el material necessari i les possibilitats de l’escola s’han triat uns quants esports paralímpics per practicar durant les classes d’educació física.
Atletisme per a persones amb discapacitat visual
Una sessió d’experimentació de discapacitat visual parcial i total. Una sessió de confiança en la parella guia i de pràctica d’activitats de curses llargues, curses de velocitat i salts amb guia i amb estímul sonor. Material: tapaulls i cordes.
Goalball
Una sessió en la que l’alumnat ha practicat el goalball i ha experimentat els rols de jugador/a, àrbitre/a, ajudant i públic. Material: tapaulls i pilota de goalball.
Boccia
Una sessió en la que l’alumnat ha practicat la boccia i ha experimentat els rols de jugador/a, àrbitre/a i ajudant. Material: cadires de rodes, rampes i pilotes de boccia.
Eslàlom en cadira de rodes
Una sessió en la que l’alumnat ha practicat l’eslàlom en cadira de rodes i ha experimentat els rols de jugador/a, àrbitre/a i ajudant. Material: cadires de rodes i cons.
Voleibol assegut
Una sessió en la que l’alumnat ha practicat el voleibol assegut i ha experimentat els rols de jugador/a. Material: xarxa i pilotes o globus.
Bàsquet en cadira de rodes
Una sessió matinal al pavelló de Can Jofresa organitzada pel Consell Esportiu. Material: cadires de rodes, cistelles i pilotes.
Aquesta situació d’aprenentatge ha culminat amb una sortida organitzada pel Consell Esportiu del Vallès Occidental Terrassa al pavelló de Can Jofresa en la que dos jugadors professionals de bàsquet en cadira de rodes del Futbol Club Barcelona ens han introduït a la pràctica del bàsquet en cadira de rodes i ens han fet reflexionar sobre el concepte d’esport inclusiu.
Boccia
La boccia és un esport paralímpic similar a la petanca, però concebut per a persones amb discapacitats motrius, discapacitat física greu, paràlisi cerebral i/o usuàries de cadira de rodes.
La boccia es practica de forma individual, per parelles o per equips. La partida comença quan es llança una bola blanca que serveix com a objectiu i que ha de quedar parada al centre del camp de joc. Els jugadors/es llancen les seves boles per deixar-les el més a prop possible de la bola blanca i a la vegada intenten allunyar les boles dels altres jugadors/es.
Els jugadors/es poden utilitzar mans, peus, cap o instruments d’ajuda (una canaleta) per llençar les boles. En el cas de persones amb discapacitat severa a extremitats inferiors o superiors, fins i tot poden utilitzar assistents per planificar les seves estratègies.
Organització de la sessió de pràctica de la boccia
Per poder practicar la boccia s’ha fet servir una cadira normal per simular la cadira de rodes i un canaló de PVC per simular la canaleta. Fer servir un canaló de PVC és una solució de baix cost per poder practicar aquest esport paralímpic.
La pràctica de la boccia s’ha fet de manera simultània a la pràctica de l’eslàlom en cadira de rodes, dividint el grup classe en dos grups.
El grup que ha practicat la boccia s’ha dividit en dos grups per fer servir els materials de manera simultània (cadira, canaleta i boles de boccia) i els seus membres han experimentat els següents rols:
- Jugador/a de boccia.
- Àrbitre/a que controla la posició de les boles de boccia en relació a la bola blanca.
- Ajudants que col·loquen la canaleta seguint les indicacions del jugador/a de boccia per controlar el llançament de les boles: direcció i inclinació.
Més informació
https://www.discapnet.es/ocio/deportes/deporte-adaptado/boccia