Reptes d’atletisme cooperatiu
Reptes d’atletisme cooperatiu
Aquesta activitat de reptes d’atletisme cooperatiu està basada en el taller titulat “Cooperatlón i el puzle de Aronson (Como hacer del atletismo una actividad cooperativa)”, presentat per Francisco Inglada Moreno i Mar Tarrés Campreciós en el 10è Congrés internacional d’activitats físiques cooperatives celebrat a Barcelona el mes de juliol de 2016.
En aquesta proposta s’introdueixen els salts i els llançaments d’atletisme en forma de reptes cooperatius utilitzant la tècnica del puzle de Aronson. Cada repte és presentat per l’atleta que actualment té el rècord del món de cada prova. El repte consisteix a superar el rècord del món a partir de la suma de les marques dels membres de cada grup.
Sessió 1 o 2
En la primera sessió partim o elaborem els grups base inicials, preferentment heterogenis i del mateix nombre de reptes o proves d’atletisme que volem plantejar.
Cada grup base reparteix els seus membres entre els diferents reptes.
Tots els membres dels grups base que són els responsables de la mateixa prova es reuneixen i formen un grup d’especialistes. Han de convertir-se en experts en aquella prova. Han d’entendre en què consisteix el repte i què i com s’ha de fer per superar-lo per poder-ho explicar als seus companys del grup base.
Per fer-ho disposen del material d’educació física repartit en diferents espais d’aprenentatge i de les instruccions en un full. Si a més al nostre centre tenim tauletes, dispositius mòbils o ordinadors miniportàtils amb connexió a internet podem accedir a través de codis QR a una imatge interactiva on trobem tota la informació.
Han de conèixer les normes de seguretat, familiaritzar-se amb el material i aprendre la tècnica bàsica de cada prova.
A partir de les següents sessions
A partir de la tercera sessió cada grup ha d’anar passant per les diferents situacions proves repartides per l’espai. L’especialista corresponent es converteix en el responsable d’aquest espai d’aprenentatge i ha de complir la seva responsabilitat individual que consisteix en: explicar les normes de seguretat i la tècnica de la prova, coordinar el bon funcionament i anotar el resultat del repte cooperatiu a la graella de control.
En acabar cada prova fem servir un instrument d’autoavaluació i coavaluació per comprovar si l’expert de cada grup ha assolit els aprenentatges i ha realitzat correctament les tasques encomanades.
Podem dedicar mitja o una sessió a cadascuna de les proves.
Salt d’alçada. El repte de Javier Sotomayor
https://www.thinglink.com/scene/941254618061471747
Salt de llargada. El repte de Mike Powell
https://www.thinglink.com/scene/944593645477036033
Llançament de pes. El repte de Natalya Lisovskaya
https://www.thinglink.com/scene/944606653100064769
Llançament de javelina. El repte de Barbora Spotakova
https://www.thinglink.com/scene/944619258401259521
Llançament de martell. El repte de Yuri Sedyj
https://www.thinglink.com/scene/944624669053419521
Llançament de disc. El repte de Jurgen Schult
https://www.thinglink.com/scene/944625562813464577
Triple salt. El repte d’Inessa Kravets
https://www.thinglink.com/scene/944639593288826881
Salt de perxa. El repte de Serguei Bubka
https://www.thinglink.com/scene/944730476952682497
Materials descarregables i editables
Aplicació en línia per crear codis QR
https://www.qrcode.es/es/generador-qr-code/
QR Droid Code Scanner
https://play.google.com/store/apps/details?id=la.droid.qr&hl=ca
Altres lectors de codis QR
Aplicació en línia per crear imatges interactives
Llistat dels rècords del món d’atletisme vigents actualment
Hola!!! gran feina i una idea estupenda, intento descarregar el material però no em deixa ni accedir al meu box
Has de clicar damunt el títol del document i després a Download.
Hola Enric,
Moltes gràcies per compartir material tant interessant. La pregunta que et volia fer és: Utilitzes material adaptat per a cada proba? Quin tipus de material?
De res.
Aquesta activitat la vaig conèixer en un taller en el 10è Congrés internacional d’activitats físiques cooperatives celebrat a Barcelona el mes de juliol de 2016. El material de la web ja està una mica desactualitzat, ja que alguns rècords que apareixen ja han estat superats.
No cal fer totes les proves, es pot adaptar la proposta a la realitat de cada centre (espai, material, alumnat, etc), però efectivament per a cada prova s’ha de fer servir un material específic adaptat o amb una mica d’enginy et pots crear tu mateix o amb l’alumnat el teu propi material.
Salt alçada: saltòmetre (https://elksport.com/saltometro-de-acero) o unes piques graduades i goma elàstica, matalàs gruixut (https://elksport.com/quitamiedos-altura) i matalassos prims. En aquesta prova cal tenir especial control per temes de seguretat.
Salt de llargada: matalàs prim, cinta mètrica.
Llançament de pes: bola de pes de cautxú (https://elksport.com/pesos-caucho). N’hi ha de diferents pesos i mides.
Llançament de javelina: javelina de plàstic. N’hi ha de diferents tipus (https://elksport.com/jabalina-turbo) o vortex (https://elksport.com/vortex)
Llançament de martell: martell de cautxú (https://elksport.com/martillo-super-seguro). Aquest material es deteriora amb facilitat.
Llançament de disc: disc de cautxú (https://elksport.com/disco-3-agarres).
Triple salt: cinta mètrica.
Salt de perxa. Aquesta prova no l’acostumo a incorporar en aquest sistema de treball per temes de seguretat i perquè només disposo d’un matalàs gruixut. Faria falta el mateix material que en el salt d’alçada i una pica de fusta (https://elksport.com/picas-madera).